Това е заглавието на новия, четвърти по ред сборник, в обем от 398 страници, който издава Филиалът на Института по балканистика с център по тракология в град Монтана.

Сборникът бе представен в Експозиционната зала на РИМ-Монтана от 11 часа, на емблематична дата от градския празничен календар – 2 ноември. На този ден, преди 131 г., със специален княжески указ, село Кутловица е провъзгласено за град Фердинанд.

23-те публикации в сборника, като камъчета от своеобразна пъстра мозайка, добавят поредни научно-изследователски щрихи към миналото и настоящето на Българския Северозапад.

На представянето присъстваха кметът на община Монтана г-н Златко Живков, директорът на дирекция „Хуманитарни дейности“ в община Монтана г-н Александър Герасимов, както и всички автори от различни културни институции в град Монтана, чиито публикации са включени в сборника.

По време на заформилата се своеобразна дискусия, концентрирана върху негативния медиен образ на Северозападна България в публичното пространство, г-н Златко Живков разпалено обясни, че със всички възможни методи и средства трябва да се противодейства на по-нататъшното разпространение на клишираните представи, които се лансират от хора, непознаващи реалното обществено-икономическо състояние на региона.

Присъстващите чуха и лекция, представяща въоръжението на Балканите през V – IX век по археологически данни. 

Категории: Новини