На 18 май 2024 г., в Европейската нощ на музея, която през настоящата календарна година съвпада като дата с Международния ден на музеите, в ХГ „Кирил Петров“, РИМ-Монтана представи пред своите гости няколко специални събития, в съответствие с предварително обявената програма.  

Като пореден епизод от инициативата „Универсалният език на музиката сред уникални артефакти“, Любомира Илиева изпълни на рояла в галерията, „Соната“ от Моцарт; „Арабеск“ от Дебюси и „Прелюдия“ от Бах. Любомира Илиева е ученичка в XI клас на ФСПГ “Васил Левски” гр. Монтана и възпитаничка на Школата по изкуства „Добри Христов“. Нейна преподавателка по пиано е г-жа Александра Ценкова. 

Официално бе открита и фотодокументалната изложба „Потъналото наследство“. Изложбата е изготвена от авторски колектив към ИЕФЕМ-БАН, с научен ръководител гл. ас. д-р Лина Гергова. Пред многобройните посетители, своите преки впечатления от работата на терен и запомнящи се изказвания на респонденти, споделиха двама от преките участници в екипа на проекта: доц. д-р Петър Петров и гл. ас. д-р Марианка Борисова.

В ХГ „Кирил Петров“ бе подредена и камерна изложба с артефакти от с. Живовци, съхранявани във фондовете на РИМ-Монтана. Живовци, едно от тези потопени села, официално заличено от списъка на населените места в България, е било част от днешната община Монтана. Неслучайно, най-многобройната публика бе от живущи в т.нар. „Живовски квартал“ в областния град.

Категории: Новини