На 18 май 2024 г., в Международния ден на музеите, РИМ-Монтана ще представи пред своите гости и няколко специални събития в пряка връзка с друга, съвпаднала като дата инициатива – Европейската нощ на музея.

Ще Ви очакваме в ХГ „Кирил Петров“ от 19:30 часа, където:

  1. Ще се насладите на вечната класическа музика в поредното издание на инициативата „Универсалният език на музиката сред уникални артефакти“. За Вас ще свири Любомира Илиева – ученичка в 11 клас от ФСПГ “Васил Левски” гр. Монтана, която е възпитаничка на Школата по изкуства “Добри Христов”, с преподавател по пиано г-жа Александра Ценкова. Любомира Илиева ще изпълни:
  • „Соната“ от Моцарт:
  • „Арабеск“ от Дебюси;
  • „Прелюдия“ от Бах

2. Ще присъствате на официалното откриване на фотодокументалната изложба „Потъналото наследство“. Изложбата е изготвена от авторски колектив към ИЕФЕМ-БАН, с научен ръководител гл. ас. д-р Лина Гергова. Представя силно въздействащи снимки на села, или по-точно на това, което е останало от тези села, след като сградите в тях са били залети от новопостроени язовири в социалистическа България. Сред тези села е и официално заличеното от списъка на населените места в България – село Живовци, което е било част от днешната община Монтана. На официалното откриване на изложбата ще присъстват двама от участниците в проекта.

3. Ще можете да разгледате камерна изложба с артефакти от с. Живовци, съхранявани във фондовете на РИМ-Монтана.

Входът е свободен!

Категории: Новини