Изложба живопис на Петьо Начев бе открита в Художествена галерия „Кирил Петров“ – Монтана. В залата за временни експозиции са подредени 50 малоформатни платна на автора. Сред тях преобладават пейзажите. Това са предимно природни картини през различни сезони от различни места – столичния Западен парк, родопско село, Балчик, брега на Балтийско море и на Дунав, Канада. Не липсват и очарователни натюрморти с цветя. Открояват се цикълът абстрактни картини, посветени на морска регата, както и импресиите „Конфети“. Увлекателно и интересно самият художник разказа творческата история и посланието на всяко от платната си.

При откриването на изложбата Николай Пенков – главен уредник на галерията, представи авторът и подчерта: „Отличават се серията пейзажи от морето, които са изградени с наситени цветове. Интересни са и трите картини на тема „Конфети“, които са чудесни интериорни допълнения.“

Пенков припомни, че това е втората изложба, с която видинският художник гостува в Монтана. За творчеството му проф. Ивайло Мирчев, който откри изложбата му през 2019 г., казва: „Картините на Петьо Начев впечатляват зрителя със своята ведрост и реалистично възприятие. Умело боравене с изразната техника и богатата гама от цветове ни карат да почувстваме емоционалният свят на автора в неговата живописна интерпретация. Голяма част неговите картини са в частни колекции“.

Петьо Начев е роден на 2 март 1952 година в Димитровград. От 1962 живее във Видин. Имал е самостоятелни изложби в Кърджали, Видин, Ловеч, София, Враца. Представял е творбите си и в чужбина – в Неготин /Сърбия/ през 2018 г. и в Калафат /Румъния/ през 2019 г.

Категории: Новини

0 Коментара

Вашият коментар