Изложбата „Душата ми в храма“ на Вълчан Петров беше открита в Художествена галерия „Кирил Петров“ на 6 септември. Залата беше изпълнена с десетки негови почитатели. За всеки от тях докосването до неговото изкуство бе вълнуващо естетическо преживяване. Художникът е пример, че е жив творческият български гении. Доказателство за това е тази представителна за неговото творчество изложба.

Тя представя 36 избрани произведения на Вълчан Петров, повечето от последните няколко години. Показани са 6 голямоформатни платна, които са част от фонда на Художествена галерия „Кирил Петров“. Стилът и образността на автора не могат да бъдат сбъркани. Във всяка от картините си художникът се връща назад във времето – към митология, фолклор, античност, християнство, Ренесанс, за да представи цялостния духовен свят на човека.

Вълчан Петров е добре познат на общността в Монтана и то най-вече на хората и творците над 60 години. Той е свързал част от живота си с този град. Тук започва неговият творчески път с първите му стенописи – в сградата на старото кино „Георги Димитров“, в заседателната зала на Младежкия дом, както и мозайката на фасадата на сграда на настоящата КВС Банк. Вълчан е запомнен и с изложбите, които прави тук. Първата е през 1976 г., втората – през 2014 г. „Душата ми в храма“ е третата самостоятелна изложба, която той представя в Монтана.

Вълчан Петров е роден в гр. Хисаря преди 76 години. Завършил е Художествена гимназия и Художествената академия в София, специалност „Стенопис“, която специалност е определяща за творческото му развитие. Има над 40 самостоятелни изложби в страната и в различни места по света. Той е от художниците получили широко признание в национален мащаб за творчеството си.

Николай Пенков

Главен уредник на ХГ „Кирил Петров“

Категории: Новини