„Как се прави ръчно хартия“ – фактическа демонстрация, заедно с кратка предистория на „материалите“ – предшественици, върху които е писало човечеството (глинени плочки, папирус, тънки дървени дъсчици, пергамент) представи Диян Павлов – Джими в своята подвижна творителница О`Писменех.

Гостът от Плевен дойде в Монтана на 24 юни 2021 г. по покана на РБ „Гео Милев“, а РИМ-Монтана бе съорганизатор на събитието.

Като съпътстваща проява, във фоайето на библиотеката бе подредена камерна изложба от старопечатни книги, част от фонда на музея.

След края на демонстрацията, гостите на РБ „Гео Милев“, в продължение на 3 дни ще имат възможност да видят едно от първоначалните, най-утилитарни приложения на хартията – за отпечатване на богослужебна книжнина. Експонираните книги са различни по вид  –  празничен миней, напрестолно свето евангелие, цветен триод, часослов, цветослов и други.  Отпечатани са в значими центрове на книгоиздаването – Москва, Санкт Петербург, Виена, Истанбул, София, Солун, както и в Държавната печатница на Дунавския вилает в Русчук (дн. Русе) на църковнославянски, български и гръцки. Сред по-нетрадиционните детайли, които привличат посетителския интерес е използването на кирилски букви като цифри, наред с невмената нотация, която днес рядко може да бъде видяна извън специализираните издания на отделните източноправославни църкви. 

Категории: Новини

0 Коментара

Вашият коментар