„ДИКО ИЛИЕВ И КУЛТУРНАТА ПАМЕТ НА СЕВЕРОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ“

На 1 юни 2024 г. (събота), от 16:30 часа, в Експозиционната зала на ул. „Граф Игнатиев“ 3, бе открита официално камерната изложба „Дико Илиев и културната памет на Северозападна България“.

Подредени са плакати, програми и покани, представящи различни издания на международните празници на духовите оркестри „Дико Илиев“. Юбилейно-празничната история продължава с експонирани плакети и поздравителни адреси; грамоти и дипломи; тематични сувенирни значки; малка пластика – изображения на Дико Илиев от бронз и керамика.

Поредни експонати, в които е материализирана културната памет за самобитния творец в Българския Северозапад, са посветени на него творби на художествената литература и изобразителното изкуство.

Тематичният обхват на изложбата е допълнен с ксерокопия на документи. Част от документите са свързани с ключови моменти от живота и творчеството на Д. Илиев (1898 – 1984), други предлагат информация за променяния през времето статут на Дико-Илиевите празници в гр. Монтана, заедно със съпътстващи ги прояви – международен конкурс за детска рисунка „Тъпан бие, хоро се вие“ и създаване на нови творби за духов оркестър.

Снимки върху винилови платна припомнят участниците от проведените през 2018 г. международни празници на духовите оркестри. Изданието е юбилейно, навършват се 30 години от първите Дико-Илиеви празници, чието начало е поставено през далечната 1988 г., в  тогавашния Михайловград.

Камерната изложба дава възможност да се видят още грамофонни плочи, аудиокасети и компакт дискове със записи на различни произведения на Дико Илиев, както и съответните технически средства , позволяващи тяхното възпроизвеждане – грамофон, касетофон, лаптоп.

Изложбата показа и наличието на неизследвани периоди от житейския и творчески път на самобитния композитор, сред които се откроява престоят при неговата дъщеря, омъжена в Михайловград.

Категории: Новини