Наградена картина от последното издание на международния конкурс за детска рисунка „Тъпан бие, хоро се вие“ (или „The Music and Dances of My People”- “Музиката и танците на моя народ“ за участници от чужбина)

    През 2020 година на организираният от община Монтана конкурс за детска рисунка на тема : „Музиката и танците на моят народ “, бяха отличени с награди редица рисунки. Една от наградените рисунки е тази на Фиоренца Барета Мурсирис на 14 години от Перу, която се класира на трето място във втора възрастова група.Картината е изпълнена с темперни бои върху кадастрон, с размери: 32 сантиметра височина и 45,5 сантиметра ширина.

   Сюжетът на картината пресъздава един момент от народен празник, в който са изобразени фигури на музиканти които свирят и танцуващи хора които се забавляват. Това е една многофигурна композиция в която персонажите са разположени по хоризонтала или така наречената „ фризова “ композиция. Групите на музикантите са разположени вляво и в дясно, а централната част е заета от танцуващите хора. Картината има два пространствени плана – близък и далечен. На преден план са разположени фигурите на хората, далечният план изобразява планини, характерни за Перу, може би художничката е имала в предвид Андите. Показана е част от небето, като то е изградено в нюансите на жълтият цвят.

   Колоритът на картината е топъл, тя е изградена в топли багри – жълти, червени, кафяви и различни оттенъци на посочените цветове.. Участват и студени цветове, но те са малки по площ и доминиращи остават топлите. Изграждането на формите е плоскостно – декоративно, тоест не се търси показване на светли и тъмни части при моделирането на формите, а се работи на петна. Картината грабва с чистотата на багрите и с пъстротата на цялата композиция така характерна за един народен празник. Показани са типичните за Перу дрехи и одежди с очарователните им  шапки, които всички носят и наметала с които някои са обгърнати, а също и характерните орнаменти по дрехите и по музикалните инструменти.

   Общо погледнато тази картина ни пренася в един свят колкото близък до нас като празник, толкова и далечен поради специфичните за Перу обичаи и традиции. Определено тя засилва у зрителя усещането за празничност и създава позитивно настроение.

Николай Пенков,

уредник в ХГ „ Кирил Петров “

Категории: Новини

0 Коментара

Вашият коментар