На 2 ноември 2022 г., музейни специалисти от РИМ-Монтана бяха сред участниците в Четвъртата регионална краеведска конференция „Непознатият Северозапад“,  организирана от Регионална библиотека „Гео Милев”- град Монтана.

Научният форум,  превърнал се вече в традиция, се провежда по инициатива на г-жа Юлия Андреева – главен библиотекар и завеждащ отдел „Краезнание“. Тя бе и модератор на двата панела.

Конференцията беше открита от г-жа Анелия Иванова-Тодорова, директор на библиотеката, която припомни предисторията на научните форуми, организирани от отдел „Краезнание“ и пожела успешна и ползотворна работа на участниците.

Докладчиците бяха от добре познатите институции на паметта (РИМ-Монтана, ДА-Монтана, РБ „Гео Милев“ – Монтана, читалищна библиотека – Берковица), наред с изявени краеведи. Предвижда се изготвените статии и студии да бъдат включени в сборник с научно рецензиране.

От работещите в РИМ-Монтана бяха представени следните доклади:

доц. д-р ВАНЯ ИВАНОВА – Военни паметници като „места на памет“ в град Монтана (1940 – 1995);

ДАНИЕЛ ЙОРДАНОВ – За един антиминс от фонда на РИМ – Монтана;

МАРИУС ГЕОРГИЕВ – Участие на жители от Михайловградска околия във втория етап на построяването на шосеен път в Прохода на републиката/ Хаинбоаз през периода 1 май – 15 ноември 1947 г.;

ЦЕНКО ГЕОРГИЕВ – Пет тетрадки от фонда на РИМ – Монтана – Спомени на учителката Ангелина Бонева – Един Живот отдаден на другите.

Категории: Новини

0 Коментара

Вашият коментар