През 2023 г., децата от група „Звездички“ на 4 ДГ „Калинка“ избраха да посрещнат Баба Марта в Експозицията на Регионален исторически музей – Монтана. Идеята бе на тяхната учителка г-жа Ваня Денева, която се бе подготвила да зарадва своите възпитаници изключително старателно и ентусиазирано.

Първо, малките палавници разгледаха с интерес експозицията на музея. После седнаха на предварително подготвената работна маса, където направиха сами мартенички – шнурчета. След като мартеничките бяха готови дойде голямата изненада на „госпожата“ – Пижо и Пенда в естествен ръст, поставени пред сградата на музея. Децата изпяха подходяща песничка, прозвуча тематично стихотворение и после се снимаха пред голямата мартеница (някои повече от веднъж).

„Музейна“ баба Марта раздаде отново мартеници, изработени в РИМ-Монтана, а присъстващите се почерпиха с лакомства.

Пижо и Пенда са подарък за РИМ-Монтана. Музейната колегия ще ги остави пред музейната сграда на ул. „Граф Игнатиев“ 3, за да може всеки, който желае, да се снима пред тях.

Музейни специалисти посетиха и Центъра за настаняване от семеен тип на деца и младежи с увреждания в град Монтана. Гостите, донесли мартеници, също „собствено производство“ на РИМ-Монтана, са били посрещнати радушно от всички в ЦНСТДМУ.

Категории: Новини