За трети пореден път, на 7 септември 2022 г., Експозиционната зала на РИМ-Монтана (ул. „Граф Игнатиев“ 3) бе едно от трите читателски гнезда в 11-то издание на Нощта на литературата. Запознаването с нови преводни творби на европейски автори, публикувани от различни български издателства, отново събра не малко почитатели.  

Специален гост на събитието и един от четците, бе г-н Златко Живков – кмет на община Монтана. Той откри официално своеобразния читателски маратон. Присъстващите  на литературната вечер чуха откъси от следните творби:

 • Паулус Хохгатерер. Сладостта на живота. Предложение на посолството на република Австрия. Чете г-н Златко Живков, кмет на община Монтана.
 • Амели Нотомб. Аеростати. Предложение на посолството на република Белгия.
  Чете г-н Стефан Стефанов, председател на Дружество на краеведите – Монтана, дългогодишен учител по български език и литература, известен обществен.
 • Елизабета Дами. Да опознаем Италия. Хиляди чудеса. Предложение на италиански културен институт. Чете инж. Светослав Боцев, бизнесмен, председател на настоятелството на местното читалище „Разум 1883“ – гр. Монтана.
 • Олга Токарчук. Гардеробът. Предложение на Полски институт.
  Чете г-жа Ани Стаменова, предприемач, вицепрезидент на Международната федерация за въздушни спортове,  председател на Комисията за доцелни парашутни скокове.
 • Лукас Берфус. Обезумял. Предложение на Посолството на Швейцария.
  Чете г-н Ивайло Георгиев, пенсионен консултант. Това бе и единствената промяна на четец, тъй като г-жа Пенка Ненкова отказа поради здравословен проблем.

Накрая доц. д-р Ваня Иванова представи детската книжка на Марин Бодаков „Раковски супергерой“. Изданието е по специален проект на Столична община и се разпространява безплатно.

Гостите в „Нощта на литературата“ имаха възможност не само да чуят откъси от прозаични творби на лауреати на различни национални  и международни награди (вкл. Нобел за литература на Олга Токарчиук), но да видят и не по-малко значещите от текста изображения върху корицата на всяко едно от изданията.

Модератор на вечерта бе доц. В. Иванова, която представи кратки биографични данни за всеки автор и преводач.

Категории: Новини

0 Коментара

Вашият коментар