От 1 до 21 март в художествена галерия ” Кирил Петров ” гостува изложба на съвременно изкуство от Румъния, под надслов “Пеликанът “. Куратор на изложбата е Дан Труица от Букурещ който е подбрал автори, работещи в областта на живописта, рисунката и текстила.

Изложбата ни представя творбите на художници с различна интерпретация на темата за птицата, полета и свободата. Автори като Дан Гелелету, Аурелия Матей и Йоана Енеску се представят с живописни композиции включващи пеликани, докато при други автори птиците в картините им присъстват символично – Андана Калинеску и Елена Отилиа.

При някои автори наблюдаваме по-декоративен начин на живописване – Кристина Ангелеску и Петронело Тома.

Владимир Паун се представя с 4 пана релефна живопис внушаващи драматизъм. Платното на Ема Жабо ни създава усещането за лекота и простор. Живописните платна на Адриан Гарбис представляват абстракции, създаващи илюзията за движение.

Творбите изпълнени в техниката на текстила са от трима автори. Едита Кокуба се представя с две пана с приятна цветова хармония, а Сибил Мермезе с релефно пано и 3 композиции в квадрат.

Тази гостуваща изложба в галерия ” Кирил Петров ” вече трета поредна година ни представя творческите търсения на творци от Румъния.

Николай Пенков – уредник

Категории: Новини

0 Коментара

Вашият коментар