На 19 април 2023 г., в ХГ „Кирил Петров“, бе представен увлекателен разказ, онагледен с мултимедийна презентация и новоподредена временна изложба, проследяващи „Пътя на писаните яйца“. Това е заглавието на една от най-интересните мобилни експозиции на Историческия музей във Велинград, запознаваща с поредица от нови факти. Изготвена е от доц. д-р Светла Ракшиева от ИЕФЕМ-БАН и г-н Георги Куманов – главен уредник в ИМ – Велинград.

Двамата автори на изложбата разказаха за едно свое много, много дълго пътешествие в няколко европейски държави, където все още е запазена традицията за боядисване на Великденски яйца. От показаните в мултимедийната презентация фотоси стана ясно, че това са Украйна, Чехия, Словакия, Унгария, Сърбия, Румъния, република Северна Македония. Снимки на срещи с музейни специалисти и изображения на стилно изработени и красиви „шарени яйца“ доказаха по неоспорим начин, че „перашки“ не се правят само в региона на Монтана, не са и уникална национална традиция за България. 

Идеята за тази изложба се зародила по време на непринуден спор дали традицията за „шарене“ на яйца през Страстната седмица не е общоевропейска, както твърдяла доц. Ракшиева. Тя е сигурна, че някога е било така, но сред част от европейските народи (скандинавци, немци, французи) традицията постепенно е изчезнала, но за сметка на това се е запазила и при т.нар. „лужишки собри“ например.

Най-интересната част от представянето на „Пътя на шарените яйца“ бе импровизираната работилница за боядисване на яйца с восък – стара технология, запазена и до днес в района на Велинград. Рисуването с разтопен восък върху яйцето става с помощта на специална „писалка“, после то се потапя в боята с желания цвят, а восъкът се маха. Характерни мотиви с геометрични елементи или по-сложни фигури бяха на разположение като помощни „модели“. Участниците в своеобразното ателие си тръгнаха с направеното от тях яйце, отнасяйки безспорни „положителни емоции“.

Сред гостите бяха представители на дирекция „Хуманитарни дейности“ в община Монтана, на читалище „Разум 1883“, ученици от I ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, от други основни училища в града, от Професионалната гимназия по икономика и тази по архитектура и строителство (последните заедно със своята учителка по история г-жа Йолина Йорданова).

Тези, които не са имали възможност да присъстват на 19 април, ще могат да разгледат временната изложба „Пътят на писаните яйца“ до 6 юни 2023 година в ХГ „Кирил Петров“.

Категории: Новини