Юбилейната годишнина бе отбелязана от РИМ-Монтана с няколко различни инициативи.

На 16 февруари 2023 г. (четвъртък), по покана на г-жа Елка Станева, директор на II СОУ „Н. Й. Вапцаров“, Даниел Йорданов, уредник в отдел „История на България XV – XIX век“, гостува в училището. В новия, специализиран кабинет по „История“ и „География“, Д. Йорданов, чрез кратка лекция и 40 минутно видео, представя по-важните моменти от живота и дейността на Васил Иванов Кунчев. Във видеофилмчето, ключови епизоди от биографията на  Апостола на българската свобода, са онагледени с помощта на юбилейни монети – медална емисия. Откъси от разказ на Иван Вазов и детски песни, посветени на Левски, показват различни интерпретации на неговия образ в художествената литература и популярната музика за деца.

На следващия 17 февруари, в ХГ „Кирил Петров, в предварително обявения час (16.00) е открита тематичната изложба „Образът на Васил Левски в творби на български художници от фонда на РИМ-Монтана“.  Главният уредник Н. Пенков се спира върху картини на проф. Галилей Симеонов, Венелин Захариев, Жечко Попов и Пламен Вълчев. Експонирани са и  календари, върху чиито страници са отпечатани репродукции на известни произведения на българското изобразително изкуство, прославящи образа на Апостола.

На 18 февруари, след рецитала и концерта в ОМД – Монтана, представител на РИМ-Монтана се включва в тържественото поднасяне на венци и цветя пред Паметника на Васил Левски и  загиналите за свободата на Българския Северозапад.

Категории: Новини