Награждаване на отличените в Четвъртото издание на биенале „Тенец“ в ХГ „Кирил Петров“

5 октомври 2021 г.

Пловдивският живописец Вълчан Петров бе удостоен с най-високото отличие от  националната изложба биенале „Тенец“. Община Монтана присъжда Наградата на името на Йордан Радичков на автор, претворил най-проникновено и талантливо с изразните средства на изобразителното изкуство литературното творчество на Мъдреца от Калиманица. Вълчан Петров се открои с творбата си „Сезоните на бай Йордан “. Призът се присъжда за първи път след промяна на регламента на биеналето през 2020 г. Учредяването на наградата цели да се популяризира литературното наследство на Радичков и да се насърчат художниците да търсят източник на вдъхновение в мъдрите редове на неговата проза. Това подчерта при връчването на наградата кметът на Община Монтана Златко Живков. Номинирани за нея бяхаМартина Караиванова  – Велико Търново и Иван Стоянов – с. Стоил Войвода, област Сливен.

Престижната Награда на СБХ бе присъдена на Мариета Конова – преподавател в катедра „Църковни изкуства“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Наградата в раздел „Живопис“, където конкуренцията беше най-силна, спечели Екатерина Иванова от Велико Tърново. Тя беше отличена за творбата си „Митология по Радичков – І “. Екатерина Ивановае преподавател в катедра „Рисуване“ на Великотърновския университет. Сред номинираните в този раздел на биеналето са Траяна Панайотова от Ямбол, Росен Кръстев от Велико Търново, както и трима художници от Северозапада – Кирил Апостолов от Лом, Виктория Михайлова и Николай Пенков от Монтана.

Цвета Петрова получи наградата за графика от четвъртото издание на биенале „Тенец“ за триптиха си„Споменът за сенките“. Тя е преподавател в катедра „Визуални изкуства“ към СУ „Свети Климент Охридски“. Номинирани  в раздел графика са Дарина Цурева – София, и Николина Джановска – Велико Търново.

Безспорният победител в раздел “Скулптура” е Теодоси Антонов от Монтана, а номиниран е Мартин Георгиев от София.

В раздел „Приложни изкуства“ носител на наградата е Жанет Левордашка – утвърдено име в областта на декоративния текстил. Средноминираните са Йоанна Кемилева от София, Мила Воденичарова-Крачунова от Троян и Лорета Велкова от Монтана, претворила по уникален начин багрите и естетиката на чипровския килим в авторските си пана.

Наградата за млад автор от сдружение „Приятели на Радичков” бе присъдена на Джени Иванова – София, бакалавър  по специалностите „Стенопис“ и „Теория и практика на художественото образование“, и магистър със специалност „Сценография“ в Националната художествена академия. Съпътстващата я парична премия бе осигурена за пореден път от доц. Борислав Великов – председател на сдружението.

Победителите определи жури, оглавено от председателя на Съюза на българските художници Любен Генов. Заедно с него работиха Антон Стайков – зам.-председател на СБХ по творческата дейност и завеждащ изложбена, международна и информационна дейност, скулпторът Богомил Живков, художникът  Валентин Герасимов – уредник на Художествената галерия в Берковица и  Дончо Планински – инициатор на биеналето и председател на Дружеството на художниците „Тенец“. Те оцениха 233 творби на 115 автори от 30 населени места, изпратени за участие в биенале „Тенец“.

Изложбата със селектираните от журито творби бе открита на 4 октомври. В експозиционна зала „Кутловица“ са представени разделите „Графика“, „Скулптура“ и „Приложни изкуства“. В ХГ „Кирил Петров“ са подредени най-стойностните платна, състезавали се в раздел „Живопис“. Изложбата ще остане в двете галерии до края на месеца.

Биеналето се организира от Община Монтана, Съюза на българските художници, Художествена галерия „Кирил Петров“ – Монтана, Представителството на СБХ – Монтана и Дружеството на художниците „Тенец”- Монтана. То се провежда от 2014 г. Благодарение на него във фонда на Художествена галерия „Кирил Петров“  са постъпили творби на обща стойност около 50 000 лв., изчислена на база на цената, обявена в заявките за участие от самите автори. Биеналето освен творческа среща на поколенията е и начин да се попълва фондът на галерията с произведения на съвременното българско изкуство.

Нели Василева

главен експерт „Култура и вероизповедания“, община Монтана

Категории: Новини

0 Коментара

Вашият коментар