Художествена галерия „Кирил Петров“ бе домакин на церемонията по връчването на Националната литературна награда „Иван Давидков“ – Монтана, 2022. На фона на изложба от живописни платна на Иван Давидков от фонда на галерията писателят Мартен Калеев очерта значимостта на творчеството на Иван Давидков. Той го определи като „ярък метафорист“. За приноса му за българската литературна съкровищница говори и акад. Владимир Зарев. Прозвуча и запис на гласа на поета, който представи своите творби „Прелюд и фуга“ и „Мелодия за флейта“.

Призът получи Яна Кременска. Кметът Златко Живков връчи отличието на поетесата от Враца в навечерието на 1 октомври – Международен ден на поезията. То й бе присъдено за нейната книга „Нека е всичко“, издадена през 2020 г. Академик Владимир Зарев – председател на журито, излъчило победителите, аргументира неговото решение и определи поезията на Кременска като „изключително чувствителна, пределно искрена, разкриваща една дълбока човешка съдба“.

Яна Кременска е родена на 9 октомври 1967 г. в гр. Враца. По професия е журналист. Работи в ТВ Враца като автор и редактор на предавания. Заместник-главен редактор е на Литературно-художествен алманах „Околчица“. Автор е на 11 поетичните книги. Нейни творби са публикувани в чуждоезични издания в Германия, Белгия, Франция, Русия, Беларус, Македония. Поезията и прозата й са удостоявани с международни и национални отличия.

Акад. Зарев съобщи и поредността на номинираните за наградата на името на Иван Давидков. Поетите бяха представени с видеовизитки, в които прочетоха и свои творби.

Сред номинираните има утвърдени имена, както и изгряващи поети. Сред тях е Сашо Серафимов е роден на 30.08.1953 г. в Добрич. Завършил е Славянският университет – София, специалност „Социална педагогика“. Издал е 7 стихосбирки. Автор е и на пиеси. Негови стихотворения са превеждани на полски, словашки, турски, румънски, руски, английски, испански и др. езици. Лауреат е на международни литературни фестивали в Украйна, Румъния, Полша, Турция, Хърватия. Той е главен редактор на списанието за животопис и култура „Антимовски хан“. В конкурса на Община Монтана Сашо Серафимов участва с поетичната си книга „Натрупване на незнание“ (2020).

От Карнобат е третият номиниран за НЛН „Иван Давидков“ поет – 52-годишният Тони Теллалов. Той е доктор по социална педагогика от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. Понастоящем живее в Карнобат. Автор е на 8 стихосбирки и с последната от тях – „Парче от икона“ (2021) се състезава за НЛН „Иван Давидков“. Носител е на десетки литературни награди. Редактор и съставител е на редица поетични книги, литературни сборници и алманаси. Член е на Съюза на българските писатели и на Дружеството на писателите – Шумен.

Калина Линкова е родена на 21 май 1985 в Пловдив. Тя е магистър по право в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Работи като редактор в списание за култура „Програмата“ и като копирайтър в рекламни агенции. Занимава се с маркетинг и дигитално съдържание. Ръкописът на книгата й „Познах те по сянката“, с която участва в съревнованието за НЛН „Иван Давидков“, вече е печелил конкурс за дебют на издателство „Арс и Scribens“ през 2020 г.

30-годишната Наталия Иванова е от София. Тя завършва специалност „Журналистика“, а след това и магистърската програма „Преводач-редактор“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Участва в медийни експерименти с цел представяне на изкуство и културни алтернативи. Носител е на 7 награди от творчески конкурси. Стиховете й са включени в двуезичната антология на съвременна българска поезия „Jamás olvidados / Hикога забравени“ и в „Зоната“ – т. 1 на антология за съвременна българска поезия (2017 г.). Наталия Иванова представи за НЛН „Иван Давидков“ дебютната си книга с поезия „Човек с бинокъл“.

В конкурса участваха автори от Бургас, Видин, Сливен, Самоков, Карнобат, Враца, София, Монтана, Стара Загора, Мездра, Роман, Несебър, Варно, Русе, Хасково, Велико Търново, Пловдив.

Жури, председателствано от акад. Владимир Зарев, открои поетичните книги на петимата автори сред общо 42 заглавия, включили се в конкурса на Община Монтана. Задно с него своята оценка дадоха поетът Атанас Капралов – директор на Националния литературен музей, поетесата Анелия Гешева от Видин – автор на 9 книги и носителка на награди от поетични конкурси, Димитър Милов – поет и преводач, автор на 14 книги и лауреат на редица литературни конкурси, и писателят Мартен Калеев от Монтана, автор на 10 книги и 2 пиеси, носител на престижни отличия, главен редактор на Алманах „Огоста“, председател на Дружеството на писателите от област Монтана.

Националната литературна награда „Иван Давидков“ бе учредена през 2021 г. с решение на Общински съвет – Монтана по инициатива на писателя Мартен Калеев и със съдействието на Съюза на българските писатели.

Категории: Новини

0 Коментара

Вашият коментар