Николай Пенков – главен уредник в Художествена галерия „Кирил Петров“ откри изложбата, посветена на 125 години от рождението на нейния патрон. В словото си той припомни биографията на художника, етапите в творческото му развитие и очерта значимостта на неговото наследство. То включва над  700 творби, които са собственост на Националната художествена галерия „Квадрат 500“, на галериите в Русе, Сливен, Кърджали, Велико Търново, Бургас, Ямбол и Габрово. Пет от живописните му платна са част от фонда на галерията в Монтана.

В ретроспективната изложба на Кирил Петров са показани общо 25 платна – реалистични и абстрактни. Те са различни по жанр – пейзаж, композиция, голо тяло. Творбите са от различни времеви периоди и илюстрират развитието на художника.

На откриването но изложбата присъства инж. Иво Иванов – председател на Общински съвет – Монтана, Александър Герасимов – директор „Хуманитарни дейности“ и Нели Василева – гл. експерт „Култура и вероизповедания“ в Община Монтана, доц. д-р Ваня Иванова – директор на Регионален исторически музей – Монтана, представители на културните институции, учители по изобразително изкуство, ценители.

Картините на Кирил Петров ще останат в Залата за временни експозиции от 14 юни до 6 юли 2022 г.

Категории: Новини

0 Коментара

Вашият коментар